Włoski tort makaronowy

4.5 (197 ocen)

Tort makaronowy w kolorach włoskiej flagi. Trzy kolory i trzy smaki.

Składniki:

  • 500g makaronu spaghetti
    2 jajka
    1/2 szklanki śmietany 18%

    WARSTWA CZERWONA:
    1 cebula
    1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżka bazylii
    sól
    pieprz czarny
    oliwa z oliwek

    WARSTWA BIAŁA:
    400g fileta z indyka
    200g sera feta
    oliwa z oliwek

    WARSTWA ZIELONA:
    450g szpinaku
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek

    DEKORACJA:
    1 mozzarella
    oliwki czarne
    pomidorki koktajlowe
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Włoski tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0yne6m8 1. W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. Każdą warstwę w torcie najlepiej robić na 3 patelniach.

    WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.
  • image-259f8wy 2. WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.
  • image-1in5gs3 3. WARSTWA ZIELONA: szpinak usmażyć na oliwie z oliwek. Jeżeli był wcześniej mrożony należy dobrze zredukować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zmiksować w blenderze na puree. Na koniec wlać resztę mieszanki jajecznej.
  • image-07t9qvy 4. Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu al dente. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym, drugą z mięsem, a trzecią ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą i na koniec zieloną lekko dociskając.
  • 5. Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180*C przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć tort, zdjąć folię i ułożyć plasterki mozzarelli, oliwki, przekrojone pomidorki koktajlowe. Pomidorki posmarować oliwą z oliwek. Zapiekać jeszcze przez 10-15minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować