Włoska sałatka makaronowa

4.49 (176 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetna, efektowna potrawa. Bardzo szybka do przygotowania, a zarazem bardzo pyszna. Może być na specjalne okazje.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron penne: 250 gramów
    - sałata rukola: 100 gramów
    - pomidorki cherry: 250 gramów
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - cebula dymka: 3 sztuki
    - musztarda Dijon: 2 łyżki
    - wywar warzywny: 5 łyżek
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - ocet balsamiczny (biały): 2 łyżki
    - ser feta: 50 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Włoska sałatka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al"dente i odcedzić.
  • 2. Pomidory pokroić na ćwiartki , paprykę w kostkę, cebulę dymkę w krążki.
  • 3. Do miseczki wlać ocet, dodać wywar , musztardę i oliwę z oliwek, wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem, solą i
    cukrem .
  • 4. Do makaronu dodać pokrojoną paprykę, pomidory oraz porwaną drobno rukolę. Zalać wszystko wcześniej przyrządzonym sosem i wymieszać.
  • 5. Przed podaniem posypać startą fetą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Makaron penne Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować