Włoska pizza

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pizza jest rewelacyjna, ciasto zawsze wychodzi i można do niej dodać różne składniki w zależności od upodobania.

  • 50 min

Składniki:

  • -150 ml ciepłej wody
    -25 g drożdży świeżych
    -250 g mąki pszennej (ok.1,5 szklanki)
    -ok 4 g soli (3 szczypty)
    -można dodać zioła prowansalskie
    -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego wymieszanego z dwoma łyżkami wody
    -składniki na pizzę zależne od upodobań
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Włoska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na chwilę.
  • 2. Mąkę wymieszać z solą i z ewentualnymi ziołami prowansalskimi.
  • 3. Wlać rozpuszczone drożdże do mąki i wyrabiać ciasto, które nie może kleić się do rąk (jeśli się klei dodać mąkę).
  • 4. Tak wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. W tym czasie można przygotować składniki na pizzę w zależności od upodobań smakowych.
  • 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach , wysmarowaną oliwą bądź też olejem.
  • 6. Na ciasto wylać sos pomidorowy i wyłożyć składniki. Ja zawsze daję kiełbaskę, cebulkę, paprykę bądź pomidory i na górę ser, ale możliwości jest bardzo wiele.
  • 7. Piec 15-25 minut w temperaturze 250 stopni.

Porady

Do sosu z koncentratu można dodać paprykę ostrą, pieprz, zioła bądź też inne dowolne przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować