Włoska pizza

  • wyświetlono: 229 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepis na ciasto napisany przez Włocha

  • 8 porcje
  • 200min
  • Łatwy

Składniki

0,5 kg mąki pszennej typu 00 lub 500
300ml letniej wody
25ml oliwy extra virgin
4g soli
3 g świeżych drożdży lub 2 gramy suchych
Sos:
Puszka pomidorow pelati
Pęczek świeżej bazyli
Oliwa,sól, pieprz
Skladniki do pizzy wg uznania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Włoska pizza

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie. W miszeczce mieszamy wodę, sól, drożdże i oliwe. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Wlewamy do miski w zrobione wgłębienie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
    Po tym czasie mieszamy ciasto w misce i kiedy jest w miare sprężyste przykrywamy miske folia i chowamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na pół i ponownie chowamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    W miedzy czasie wrzucamy pomidory do garnka, gotujemy do wygotowani wody. Dodajemy bazylię, oliwe i przyprawy i blendujemy.
    Gotowe ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem i dodajemy swoje ulubione dodatki.
    Pieczemy 16 min w temperaturze 220 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pizza
 

Komentarze

Podobne przepisy

PRAWDZIWA WŁOSKA CARBONARA

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

PRAWDZIWA WŁOSKA CARBONARA

Bez dodatku śmietany! jak w wielu...

image-0m6xyy8

Dodane przez: Mniam1

Włoski tort makaronowy

Tort makaronowy w kolorach włoskiej...

Bigos z włoskiej kapusty

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Bigos z włoskiej kapusty

Oj marzył mi się taki bigos z młodej...

Jajecznica w stylu włoskim

Dodane przez: Futka

Jajecznica w stylu włoskim

Propozycja na pyszne i aromatyczne...

pyszna włoska frittata

Dodane przez: Neblina36

Włoska aromatyczna frittata

Frittata jest włoskim, bogatym...

gołąbki z kapusty włoskiej

Dodane przez: dusiowa

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

nasze polskie gołąbki w trochę...