Włoska fantazja pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Włoska fantazja jest wyjątkowa bo ostatnio wystąpiła w formie niespodzianki u mnie na stole. Mama wróciła zmęczona z pracy i mocno zaskoczyłam ją moją twórczość, a potrawa sama obroniła się smakiem.:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone: 400 gramów
    - makaron: 400 gramów
    - pomidory w puszce, całe: 2 opakowania
    - śmietana do sosów: 1 opakowanie
    - woda: 1 szklanka
    - czosnek świeży: 3 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - ser żółty w kawałku: 250 gramów
    - sól ,pieprz: 1 szczypta
    - olej (do obsmażania): 1 sztuka
    - bazylia: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoska fantazja pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mniejszą cebulę lub połowę dużej należy drobno posiekać, 3 ząbki czosnku również posiekać i dodać do cebuli. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni należy zeszklić. Potem dodajemy mięso, szczyptę soli i pieprzu dla smaku. Kiedy mięso przestanie być surowe dodajemy pomidory. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 min. W międzyczasie gotujemy makaron do postaci al dente oraz przygotowujemy sos. Jak tego dokonać to proste: śmietanę mieszamy z wodą i bazylią, całość chwilę gotujemy na mniejszym ogniu tak by powstała gęstsza forma. Gdy półprodukty mamy gotowe, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym warstwowo. W pierwszej kolejności kładziemy mięso, następnie makaron i zalewamy sosem. Na koniec całość przykrywamy pierzynką z utartego drobno sera żółtego i wstawiamy do piekarnika na 15 min w temperaturze około 20 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować