Włoska fantazja jest wyjątkowa bo ostatnio wystąpiła w formie niespodzianki u mnie na stole. Mama wróciła zmęczona z pracy i mocno zaskoczyłam ją moją twórczość, a potrawa sama obroniła się smakiem.:)
Włoska fantazja pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mniejszą cebulę lub połowę dużej należy drobno posiekać, 3 ząbki czosnku również posiekać i dodać do cebuli. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni należy zeszklić. Potem dodajemy mięso, szczyptę soli i pieprzu dla smaku. Kiedy mięso przestanie być surowe dodajemy pomidory. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 min. W międzyczasie gotujemy makaron do postaci al dente oraz przygotowujemy sos. Jak tego dokonać to proste: śmietanę mieszamy z wodą i bazylią, całość chwilę gotujemy na mniejszym ogniu tak by powstała gęstsza forma. Gdy półprodukty mamy gotowe, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym warstwowo. W pierwszej kolejności kładziemy mięso, następnie makaron i zalewamy sosem. Na koniec całość przykrywamy pierzynką z utartego drobno sera żółtego i wstawiamy do piekarnika na 15 min w temperaturze około 20 stopni.
Komentarze