WIŚNIOWIEC Z HERBATNIKAMI

4.5 (193 ocen)

pyszne lekkie ciasto na niedzielę

Składniki:

  • CIASTO: blaszka 24x28 cm
    5 jaj
    1 szkl. mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

    KREM:
    330 ml śmietanki 30%
    250 ml jogurtu wiśniowego
    1 galaretka wiśniowa

    DODATKOWO:
    dżem wiśniowy
    polewa czekoladowa
    herbata do nasączenia biszkoptu
    herbatniki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wiśniowiec z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę posypujemy wiórkami kokosowymi. Wylewamy ciasto na blaszkę. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 2 placki, nasączamy herbatą.
  • 2. KREM:
    rozpuszczamy galaretkę w 1 szkl. wody, zostawiamy do stężenia. Ubijamy śmietanę, dodajemy jogurt, następnie tężejącą galaretkę.
  • 3. Biszkopt smarujemy cienko dżemem, 1/2 kremu wykładamy na dżem , przykrywamy 2 częścią biszkoptu, część pozostałego kremu smarujemy biszkopt układamy herbatniki, przykrywamy resztą kremu. Polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować