Miękkie ciasto ziemniaczane, makowe nadzienie oraz miodowo-orzechowa polewa- to wszystko sprawia, że knedle smakują wyśmienicie! Na wigilijnym stole znikają jak świeże bułeczki i zawsze znajda się chętni na dokładkę:). Polecam!!!
Wigilijne knedle na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki oraz sól. Energicznie zagniatamy ciasto
2.Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.
Na każde koło wykładamy porcje makowego nadzienia.
3.Zawijamy boki do góry i sklejamy je. Formujemy knedle.
Miedzy czasie zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wrzucamy knedle. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą. Porcjujemy na talerze. Knedle przed podaniem polewamy orzechowo-miodową polewą (omastą).
4.MAK:
Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy 2 razy.
Orzechy siekamy na mniejsze części, śliwki i daktyle kroimy w kostkę, rodzynki i żurawinę pozostawiamy w całości.
Do zmielonego maku dodajemy przygotowane bakalie. Na koniec wlewamy miód i dodajemy bułkę tartą. Całość miksujemy. Ewentualnie na koniec dodajemy jeszcze miód do smaku oraz odrobinę olejku migdałowego. Z gotowej masy makowej formujemy kulki, dość mocno je ściskając. Uformowane układamy na wyciętych z ciasta ziemniaczanego kółkach.
5.OMASTA:
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy miód orz orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły. Gotową omastą polewamy knedle przed podaniem
Komentarze