Wigilijne knedle na słodko

0 (0 ocen)

Miękkie ciasto ziemniaczane, makowe nadzienie oraz miodowo-orzechowa polewa- to wszystko sprawia, że knedle smakują wyśmienicie! Na wigilijnym stole znikają jak świeże bułeczki i zawsze znajda się chętni na dokładkę:). Polecam!!!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 40 dag mąki,
    • 70 dag ziemniaków ugotowanych, utłuczonych i przestudzonych,
    • Szczypta soli,
    • 1duże jajko,
    Nadzienie makowe:
    • 180 g suchego maku,
    • 2-3 łyżki miodu,
    • garść orzechów włoskich,
    • 2 łyżki rodzynek,
    • 2 łyżki suszonej żurawiny,
    • ok 6 śliwek kalifornijskich,
    • ok 5 daktyli suszonych,
    • 2 łyżki bułki tartej,
    • olejek migdałowy na zapach
    Orzechowo-miodowa omasta:
    • 100 gram masła,
    • 2-3 łyżki miodu,
    • 3/4 szklanki siekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijne knedle na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. CIASTO:
    Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki oraz sól. Energicznie zagniatamy ciasto
  • nakładanie nadzienia 2. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.
    Na każde koło wykładamy porcje makowego nadzienia.
  • uformowane knedle 3. Zawijamy boki do góry i sklejamy je. Formujemy knedle.
    Miedzy czasie zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wrzucamy knedle. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą. Porcjujemy na talerze. Knedle przed podaniem polewamy orzechowo-miodową polewą (omastą).
  • Dodanie bakalii 4. MAK:
    Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy 2 razy.
    Orzechy siekamy na mniejsze części, śliwki i daktyle kroimy w kostkę, rodzynki i żurawinę pozostawiamy w całości.
    Do zmielonego maku dodajemy przygotowane bakalie. Na koniec wlewamy miód i dodajemy bułkę tartą. Całość miksujemy. Ewentualnie na koniec dodajemy jeszcze miód do smaku oraz odrobinę olejku migdałowego. Z gotowej masy makowej formujemy kulki, dość mocno je ściskając. Uformowane układamy na wyciętych z ciasta ziemniaczanego kółkach.
  • przygotowanie omasty 5. OMASTA:
    Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy miód orz orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły. Gotową omastą polewamy knedle przed podaniem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować