Wieprzowina z małżami

0 (0 ocen)

  • 3 min

Danie pochodzi z kuchni portugalskiej. Doskonale łączy ze sobą różne smaki na pozór zupełnie do siebie nie pasujące. Przepis ten dostałam od przyjaciela na stałe mieszkającego w Portugalii, zakochanego w tamtejszej kuchni i kulturze.

  • 3 min

Składniki:

  • * 500 g łopatki wieprzowej bez kości
    * 500 g małży
    * 500 g ziemniaków
    * 8 ząbków czosnku
    * 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    * 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    * 2 liście laurowe
    * 200 mln białego wytrawnego wina
    * 50 g smalcu
    * olej
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina z małżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże małże dokładnie umyj i oczyść. Jeśli używasz małży mrożonych zostaw je do rozmrożenia na noc w lodówce. Łopatkę wieprzową pokrój w małą kostkę, dopraw marynatą z rozgniecionych ząbków czosnku, mielonej papryki, pokruszonych liści laurowych, solą, pieprzem. Całość zalej białym winem, a następnie odstaw na 2 godziny do lodówki. Na dużej patelni rozgrzej smalec i usmaż na nim odcedzone z marynaty mięso. Smaż póki nie zmieni koloru, cały czas mieszając. Dodaj resztę marynaty i duś przez 10-15 minut. Na koniec dodaj do mięsa małże i trzymaj pod przykryciem do czasu, kiedy się wszystkie nie otworzą.
    Ziemniaki pokrój w kostkę i usmaż na oleju na złoto, odsącz i podawaj razem z pozostałymi składnikami.

Porady

Jeśli korzystamy z mrożonych owoców morza musimy pamiętać, aby ponownie ich nie zamrażać i użyć od razu po rozmrożeniu, ponieważ bardzo szybko się psują. Wybierając świeże małże zwracamy uwagę czy muszle są zamknięte.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować