Lekka, niskokaloryczna potrawka z piersi kurczaka i dużej ilości warzyw
Składniki:
DUŻA PORCJA:
95 dag piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
1 cebula - 8 dag
2 marchewki – 26 dag
sól
zielona cukinia – 30 dag
2 białe papryki – 25 dag
12 dag zielonego groszku
czerwona czubryca
papryka słodka w proszku
bazylia suszona w całych liściach
pieprz
Wielowarzywna potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę.
Cukinię i paprykę umyłam, osuszyłam. Cukinię pokroiłam w kostkę.
Z papryki usunęłam gniazdo nasienne i białe włókna, pokroiłam w krótkie paseczki.
2.Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w kostkę.
W rondlu rozgrzałam olej, obsmażyłam na nim kurczaka.
3.Dodałam cebulę i marchewkę, i na wolnym ogniu smażyłam jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając.
4.Zalałam wrzątkiem tak, aby mięso było przykryte, posoliłam.
5.Dołożyłam paprykę, a kiedy ta lekko zmiękła, wrzuciłam groszek i cukinię.
6.Doprawiłam do smaku czerwoną czubrycą, papryką w proszku, bazylią i pieprzem. Gotowałam na wolnym ogniu, dopóki warzywa nie były wystarczająco miękkie (dla mnie al’dente).
Porady
Potrawkę można zagęścić mąką pszenną, albo kukurydzianą.
Komentarze