Wielowarzywna potrawka z kurczaka

4.5 (174 ocen)

Lekka, niskokaloryczna potrawka z piersi kurczaka i dużej ilości warzyw

Składniki:

  • DUŻA PORCJA:
    95 dag piersi z kurczaka
    2 łyżki oleju
    1 cebula - 8 dag
    2 marchewki – 26 dag
    sól
    zielona cukinia – 30 dag
    2 białe papryki – 25 dag
    12 dag zielonego groszku
    czerwona czubryca
    papryka słodka w proszku
    bazylia suszona w całych liściach
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wielowarzywna potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę.
    Cukinię i paprykę umyłam, osuszyłam. Cukinię pokroiłam w kostkę.
    Z papryki usunęłam gniazdo nasienne i białe włókna, pokroiłam w krótkie paseczki.
  • Wielowarzywna potrawka z kurczaka 2. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w kostkę.
    W rondlu rozgrzałam olej, obsmażyłam na nim kurczaka.
  • Wielowarzywna potrawka z kurczaka 3. Dodałam cebulę i marchewkę, i na wolnym ogniu smażyłam jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając.
  • Wielowarzywna potrawka z kurczaka 4. Zalałam wrzątkiem tak, aby mięso było przykryte, posoliłam.
  • Wielowarzywna potrawka z kurczaka 5. Dołożyłam paprykę, a kiedy ta lekko zmiękła, wrzuciłam groszek i cukinię.
  • Wielowarzywna potrawka z kurczaka 6. Doprawiłam do smaku czerwoną czubrycą, papryką w proszku, bazylią i pieprzem. Gotowałam na wolnym ogniu, dopóki warzywa nie były wystarczająco miękkie (dla mnie al’dente).

Porady

Potrawkę można zagęścić mąką pszenną, albo kukurydzianą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować