Warkocz francuski z brokułami i kurczakiem

4.38 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min

Ciasto francuskie jest dość wdzięcznym artykułem spożywczym. Ja sięgam zawsze po kupny arkusz, bo jest tak łatwiej, szybciej, zawsze znajduje się choć jedna rolka w mojej lodówce. Podałam z ziemniaczkami, pozostałymi brokułami i obowiązkowo z sosem czosnkowym. Wyszło naprawdę fajnie :)

  • 35 min

Składniki:

  • - płat ciasta francuskiego
    - 10dag żółtego sera
    - 2 piersi z kurczaka (średniej wielkości)
    - 1 brokuł
    - przyprawa gyros
    - jajko
    - papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.38 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Warkocz francuski z brokułami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę, Przesmażamy na suchej patelni ze sporą dawką przyprawy gyros.
    Studzimy kurczaka.
  • 2. Brokuł dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze albo w osolonej wodzie. Na parze ok 10 minut od zagotowania wody. W osolonej wodzie 5-10minut.
    Studzimy brokuły.
  • 3. Rozkładamy płat ciasta francuskiego. Na środek wykładamy kurczaka, na to brokuły, posypujemy serem.
    (Farsz zajmuje ok 30% naszego ciasta)
  • 4. Ciasto nacinamy po bokach. Prawą i lewą stronę na tyle samo pasków. Zaplatamy na przemian nasze paski. Wszystko smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Układamy warkocz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (obowiązkowo) i wkładamy do piekarnika na ok 20-25 minut - temperatura 220 stopni - u mnie bez termoobiegu. Z ustawieniem góra i dół. Czas pieczenia, w zależności od piekarnika tak naprawdę. W każdym bądź razie do zarumienienia się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować