Pyszne, zawsze sprawdzające się połączenie - brokuły, pierś z kurczaka i żółty ser otulone chrupiącym ciastem francuskim. Zapraszam serdecznie do przepisu! :)
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI NA DANIE GŁÓWNE :
arkusz ciasta francuskiego
350g brokułów
mała podwójna pierś z kurczaka
150g sera edamskiego
sól
pieprz
olej do smażenia
żółtko
0,5 łyżki mleka
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY :
mały jogurt grecki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Francuski warkocz z brokułami, kurczakiem i serem edamskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z dodatkiem i odstawiamy.
2.Brokuły (użyłam mrożonych różyczek) wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10-12 minut. Odcedzamy i odstawiamy.
3.Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, na środku układamy po kolei kurczaka, brokuły i całość posypujemy startym serem edamskim. Następnie zawijamy krótsze brzegi do środka, nacinamy ciasto i zaplatamy warkocz tak jak na zdjęciach.
4.Warkocz przekładamy na blaszkę, smarujemy dokladnie żółtkiem rozkłóconym z mlekiem (1 żółtko i 0,5 łyżki mleka). W moim piekarniku (elektryczny z termoobiegiem) warkocz piekłam ok. 35 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto musi być zarumienione i upieczone, jeśli nie jest się pewnym warto odkroić kawałek, by sprawdzić stan upieczenia i w razie konieczności włożyć warkocz z powrotem do piekarnika. Podajemy z sosem czosnkowym - do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Warkocz wyszedł palce lizać, miłego dnia Kochani! :)
Komentarze