Usta Adama z owocami

5 (183 ocen)

Jedno z moich ulubionych ciast. Nie jest trudne a efekt? jak widać.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g margaryny
    pół szklanki cukru
    5 łyżek mleka
    3 łyżki kakao
    6 jajek
    1,5 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 i 1/3 szklanki mleka
    250 g dobrej margaryny lub masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    2 cukry waniliowe
    4- 5 łyżki cukru

    Polewa:
    3 łyżki mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    50 g margaryny

    Dodatkowo:
    300g okrągłych biszkoptów
    słoik powideł śliwkowych
    dowolne owoce (truskawki, winogrona, brzoskwinie itp)
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Ciasto

Usta adama z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty smarować powidłami i przekładać. Blaszkę prostokątną np 31x23 wyłożyć papierem do pieczenia i układać w rzędach, jeden obok drugiego przełożone biszkopty.
    Margarynę, cukier i kakao rozpuścić, chwilkę podgotować ok 3-5 min ciągle mieszając. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać 1 całe jajko i 5 żółtek oraz mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć delikatnie na biszkopty (najlepiej nakładać łyżką, żeby nie przemieścić biszkoptów) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 30-35 min do suchego patyczka. Wystudzić.
  • 2. Krem: w garnuszku żółtka rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i obiema mąkami. W osobnym garnuszku zagotować mleko i wrzące delikatnym strumieniem wlewać do żółtek, energicznie mieszając by nie powstały grudki. Zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Margarynę lub masło dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, na masie układać owoce. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny do schłodzenia.
  • Usta Adama z owocami 3. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić i zagotować, gotować kilka minut ok 5 aż zacznie gęstnięć, gotową pokropić ciasto i znów wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej zrobić na noc, by swoje postało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować