Usta adama z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty smarować powidłami i przekładać. Blaszkę prostokątną np 31x23 wyłożyć papierem do pieczenia i układać w rzędach, jeden obok drugiego przełożone biszkopty.
Margarynę, cukier i kakao rozpuścić, chwilkę podgotować ok 3-5 min ciągle mieszając. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać 1 całe jajko i 5 żółtek oraz mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć delikatnie na biszkopty (najlepiej nakładać łyżką, żeby nie przemieścić biszkoptów) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 30-35 min do suchego patyczka. Wystudzić.
2.Krem: w garnuszku żółtka rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i obiema mąkami. W osobnym garnuszku zagotować mleko i wrzące delikatnym strumieniem wlewać do żółtek, energicznie mieszając by nie powstały grudki. Zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Margarynę lub masło dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, na masie układać owoce. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny do schłodzenia.
3.Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić i zagotować, gotować kilka minut ok 5 aż zacznie gęstnięć, gotową pokropić ciasto i znów wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej zrobić na noc, by swoje postało.
Komentarze