Ciasto Usta Adama

4.49 (195 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Od dawana chciałam zrobić to ciasto i zawsze jakoś było mi nie po drodze. Teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Ciasto praktycznie samo się robi, podczas pieczenia unosi się cudowny zapach, a po wykonaniu całej pracy, efekt końcowy jest zniewalający. Zarówno pod względem smaku jak i wyglądu! Polecam

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kakaowe:
    Masa kakaowa:
    1,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mleka
    3 łyżki kakao
    150g margaryny

    Dodatkowo do ciasta kakaowego:
    5 jajek
    0,5 szklanki oleju
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ½ słoiczka gęstych powideł
    ok 300g małych biszkoptów

    Krem:
    1litr mleka
    10dag mąki ziemniaczanej
    2łyżki maki zwykłej
    7dag masła
    cukier waniliowy
    15dag cukru
    2żółtka
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto usta adama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Wszystkie składniki masy kakaowej przełożyć do garnka i zagotować. Wystudzić.
    Biszkopty posmarować powidłami i połączyć je w pary. Żółtka, olej, mąkę, proszek i sodę utrzeć krótko z zimną masą kakaową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty w równych odstępach. Piec ok. 40 minut 180 stopniach, patyczek po wbiciu w ciasto ma pozostać suchy.
  • 2. Krem: Z mleka odlać ok. 1,5szklanki, większą połowę mleka zagotować z masłem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puch pod koniec wsypać obie mąki i dodać odlane mleko. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Letni krem wyłożyć na ciemne ciasto. Gdy krem wystygnie ciasto polać polewą i posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować