Ukraińskie czenachi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę.
Oprószamy solą i pieprzem i
podsmażamy. Dodajemy pokrojoną
w kostkę cebulę i smażymy
z mięsem, rumieniąc.
2.Podsmażone mięso z cebulą
przekładamy do przygotowanego
wcześniej rosołu lubbulionu
z kostki. Na małym
ogniu gotujemy do miękkości.
3.Do gotującego się mięsa
dodajemy startą na tarce
z dużymi oczkami marchew
oraz listek laurowy i ziele angielskie.
Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz
czerwoną fasolkę z puszki.
Gotujemy jeszcze chwilę na
małym ogniu, a na koniec zagęszczamy
mąką ziemniaczaną
z pszenną, tak aby powstał
gęsty sos pomidorowy.
4.Do tego dania podajemy
smażone frytki. Wkładamy je
do miseczki z czenachi, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek (tak jak kto lubi) oraz
posypujemy drobniutko posiekanym
koperkiem.
Komentarze