Udka, filety z ziemniakami, marchewka i groszkiem

4.5 (194 ocen)

Bardzo smaczny i niedrogi obiad. Robię go bardzo często.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 udka lub filety,
    • 1 ząbek czosnku,
    • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    Ziemniaki ( ja przygotowuje w szybkowarze):
    • 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
    • 1 marchewka, również pokrojona w kostkę
    • 1 średnia cebula posiekana,
    • 1 ząbek czosnku, posiekany,
    • 15-20 dag zielonego groszku (może być również mrożony lub z puszki),
    • 3-4 plasterki pora,
    • 1 łyżeczka lubczyku,
    • 1 szklanka bulionu,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka masła,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka, filety z ziemniakami, marchewka i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka obieramy ze skóry lub filety (możemy pokroić je w paski) nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy solą oraz ostra papryką- odstawiamy do lodówki .
    Zawijamy w folię aluminiową.
    Udka pieczemy 40-50 min (w zależności od wielkości),a filety 30-40 min w temperaturze 170 °C.

  • 2. Ziemniaki: ( ja przygotowuje w szybkowarze):
    Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie i maśle. Dodajemy marchew, pora, podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i groszek, zalewamy bulionem, dodajemy lubczyk i przyprawiamy do smaku, dusimy aż będą miękkie(około 15 min).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować