Udka, filety z ziemniakami, marchewka i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka obieramy ze skóry lub filety (możemy pokroić je w paski) nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy solą oraz ostra papryką- odstawiamy do lodówki .
Zawijamy w folię aluminiową.
Udka pieczemy 40-50 min (w zależności od wielkości),a filety 30-40 min w temperaturze 170 °C.
2.Ziemniaki: ( ja przygotowuje w szybkowarze):
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie i maśle. Dodajemy marchew, pora, podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i groszek, zalewamy bulionem, dodajemy lubczyk i przyprawiamy do smaku, dusimy aż będą miękkie(około 15 min).
Komentarze