Uda z kurczaka szarpane na racuchach drożdżowych z zieleniną, serem i sos czosnkowo-koperkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso zdrowsze, bo gotowane. Racuchy pyszne, z dużą ilością zieleniny i żółtym serem. Brokuły. Sos wyrazisty w smaku. Zapraszam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole
    łyżka masła
    przyprawa do kurczaka po staropolsku

    2 szklanki mąki
    łyżka cukru
    30 g drożdży
    szklanka mleka
    jajko
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    cebulka ze szczypiorem drobno pokrojona
    100 g sera żółtego gouda
    1/3 łyżeczki soli
    olej rzepakowy do smażenia

    200 g śmietany 18 %
    200 g jogurtu
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżeczka cukru
    duży ząbek czosnku
    łyżka posiekanego koperku
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    brokuły mrożone 500 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Uda z kurczaka szarpane na racuchach drożdżowych z zieleniną, serem i sos czosnkowo-koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miseczki. Zrobić w środku dołeczek i wsypać cukier, pokruszyć drożdże, zalać dwiema łyżkami ciepłego mleka. Lekko pomieszać drożdże. Poczekać aż się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać resztę mleka i jajko. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek.
    Dodać zieleninę i starty na grubych oczkach żółty ser oraz sól. Pomieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zgrabne placki.
    Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

    Udka z kurczaka dokładnie obrać z mięsa, Usunąć skórki i kości. Mięso poszarpać. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kawałki kurczaka, do zrumienienia. W trakcie smażenia dodać przyprawę do kurczaka po staropolsku.

    Brokuły ugotować według przepisu na opakowaniu.

    Śmietanę wymieszać z jogurtem i majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę posiekanego koperku. Dodać sok z cytryny, cukier, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Pomieszać, pozostawić na 20 min, żeby smaki się połączyły.

    Na racuchach poukładać poszarpane udka z kurczaka w towarzystwie brokuła. Polać sosem czosnkowo-koperkowym.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować