Uda z kurczaka szarpane na racuchach drożdżowych z zieleniną, serem i sos czosnkowo-koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypać do miseczki. Zrobić w środku dołeczek i wsypać cukier, pokruszyć drożdże, zalać dwiema łyżkami ciepłego mleka. Lekko pomieszać drożdże. Poczekać aż się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać resztę mleka i jajko. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek.
Dodać zieleninę i starty na grubych oczkach żółty ser oraz sól. Pomieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zgrabne placki.
Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Udka z kurczaka dokładnie obrać z mięsa, Usunąć skórki i kości. Mięso poszarpać. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kawałki kurczaka, do zrumienienia. W trakcie smażenia dodać przyprawę do kurczaka po staropolsku.
Brokuły ugotować według przepisu na opakowaniu.
Śmietanę wymieszać z jogurtem i majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę posiekanego koperku. Dodać sok z cytryny, cukier, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Pomieszać, pozostawić na 20 min, żeby smaki się połączyły.
Na racuchach poukładać poszarpane udka z kurczaka w towarzystwie brokuła. Polać sosem czosnkowo-koperkowym.
Smacznego.
Komentarze