Uda z kurczaka szarpane na racuchach drożdżowych z zieleniną, serem i sos czosnkowo-koperkowy

  • wyświetlono: 69 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mięso zdrowsze, bo gotowane. Racuchy pyszne, z dużą ilością zieleniny i żółtym serem. Brokuły. Sos wyrazisty w smaku. Zapraszam.

ewaeu
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 udka z kurczaka ugotowane w rosole
łyżka masła
przyprawa do kurczaka po staropolsku

2 szklanki mąki
łyżka cukru
30 g drożdży
szklanka mleka
jajko
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cebulka ze szczypiorem drobno pokrojona
100 g sera żółtego gouda
1/3 łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia

200 g śmietany 18 %
200 g jogurtu
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cukru
duży ząbek czosnku
łyżka posiekanego koperku
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku

brokuły mrożone 500 g

Sposób przygotowania przepisu:

Uda z kurczaka szarpane na racuchach drożdżowych z zieleniną, serem i sos czosnkowo-koperkowy

  • 1. Mąkę przesypać do miseczki. Zrobić w środku dołeczek i wsypać cukier, pokruszyć drożdże, zalać dwiema łyżkami ciepłego mleka. Lekko pomieszać drożdże. Poczekać aż się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać resztę mleka i jajko. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek.
    Dodać zieleninę i starty na grubych oczkach żółty ser oraz sól. Pomieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zgrabne placki.
    Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

    Udka z kurczaka dokładnie obrać z mięsa, Usunąć skórki i kości. Mięso poszarpać. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kawałki kurczaka, do zrumienienia. W trakcie smażenia dodać przyprawę do kurczaka po staropolsku.

    Brokuły ugotować według przepisu na opakowaniu.

    Śmietanę wymieszać z jogurtem i majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę posiekanego koperku. Dodać sok z cytryny, cukier, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Pomieszać, pozostawić na 20 min, żeby smaki się połączyły.

    Na racuchach poukładać poszarpane udka z kurczaka w towarzystwie brokuła. Polać sosem czosnkowo-koperkowym.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brokułyczosnekkoperekudka kurczakaracuchysosracuchy drożdżowesos czosnkowysos czosnkowo-koperkowyuda kurczakakurczak z rosołuracuchy wytrawneuda z kurczakawytrawne racuchyracuchy z zieleninąracuchy z koperkiemracuchy z cebulkąszarpany kurczakkurczka gotowanymięso szarpane

Komentarze

Podobne przepisy

Burgery z placków ziemniaczanych

Dodane przez: nataliaa92

Burgery z placków ziemniaczanych z kurczakiem...

Inna wersja domowych burgerów,...

Uda kurczaka pieczone na kapuście

Dodane przez: 2milutka

Uda kurczaka pieczone na kapuście

Codziennie stoimy przed wyborem...

gotowe

Dodane przez: ziutula

udka kurczaka w sosie czosnkowym z szybkowara

udka w sosie czosnkowym są pyszne...

Kurczak zapiekany z serem i sosem barbecue

Dodane przez: Mienta

Kurczak zapiekany z serem i sosem barbecue

Aromatyczne, proste i szybkie w...

langosz  z patelni

Dodane przez: Bożena Z.

Langosz drożdzowy z sosem śmietankowo czosnkowym...

Langosz to danie obiadowe rodem...

Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym, serem

Dodane przez: Antolka

Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym serem...

Smaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE