Ucierane ciasto jabłkowo kokosowe z bitą śmietaną

4.48 (151 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealny na niedzielny podwieczorek, do pysznej kawusi!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    4 żółtka
    1 szkl cukru
    1,5 szkl mąki
    250g margaryny
    1,5 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    Cukier do smaku
    Cynamon lub cukier waniliowy

    Ciasto kokosowe:
    4 białka
    100g kokosu
    0,5 szkl cukru

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 30%
    1 galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto jabłkowo kokosowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem wbijając kolejno żółtka. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Ciasto połączyć mieszając łyżką z pianą z białek. Podzielić na 2 części do jednej dodać kakao. Ciemne ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia.
  • 2. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić do smaku, wsypać cynamon lub cukier waniliowy. W razie potrzeby odcedzić sok. Przełożyć na ciemne ciasto.
  • 3. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Delikatnie łyżką połączyć z kokosem. Wyłożyć na jabłka. Na kokos położyć jasne ciasto. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
  • 4. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wlać chłodną galaretkę. Przełożyć na zimne ciasto. Dowolnie udekorować.
  • 5. Blaszka o wymiarach 25x40cm

Porady

Rady: Jabłka można wcześniej uprażyć, dosypując dowolną galaretkę w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować