Ciasto makowo - kokosowe z bitą śmietaną

3.68 (28 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Typowo świąteczny przekładaniec, łączący ze sobą mak, kokos i powidła śliwkowe, czyli to co króluje w świątecznych wypiekach.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    pół szklanki* cukru
    1 szklanka suchego maku
    200 g wiórek kokosowych
    szczypta soli
    KREM:
    500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny (nie więcej niż 50 ml)
    DODATKOWO:
    1 słoik (ok. 280g) powideł śliwkowych
    polewa czekoladowa wg własnego sprawdzonego przepisu
    posypka cukrowa do ciast lub ulubione bakalie
Wystaw ocenę:

3.68 (28 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto makowo - kokosowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka, zmiksować, Na końcu wsypać mak i wiórki kokosowe, delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec ok. 30 minut (do suchości patyczka) w 180 stopniach.
  • 2. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić w poprzek na pół na dwa blaty.
    Powidła śliwkowe lekko podgrzać i rozsmarować na jednym blacie ciasta.
  • 3. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
    Żelatynę wsypać do małego rondelka, zalać mlekiem, odstawić na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzać, rozpuścić, nie doprowadzając do wrzenia. Przestudzoną., dalej płynną żelatynę dodać do ubitej kremówki, cały czas miksując.
    Krem rozsmarować na powidłach śliwkowych. Przykryć drugim blatem ciasta.
  • 4. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i posypać ulubioną cukrową posypką lub wiórkami kokosowymi/ bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

W tym przepisie rekomendujemy wykorzystanie blachy o wymiarach 25 x 30 cm. Opcjonalnie sprawdzi się też 25x36, ale blaty ciasta będą nieco cieńsze. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować