Ciasto przekładane z jabłkami i kokosem jest bardzo pyszne.Nie jest za słodkie,mięciutkie i wilgotne a polewa chałwowa świetnie do niego pasuje.Bardzo szybko się je przegotowuje i efektownie wygląda.
Ciasto jabłkowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch,dodajemy żółtka i dalej ucierając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Pianę z 4 białek ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej wsypujemy kakao,mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając dodajemy cukier i kokos.
5 dużych jabłek,startych na tarce o dużych oczkach.Odciskamy lekko sok z jabłek.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto czekoladowe,na to ciasto kokosowe,następnie równomiernie rozsypujemy starte jabłka i wykładamy ciasto białe,równo je rozsmarowując namoczoną w wodzie łyżką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-180 * C,przez 35-40 minut.Ciasto ładnie rośnie i nie opada.
Ostudzone ciasto polewamy płynną polewą.Ciasto posypujemy wiórkami lub orzechami.
Smacznego.
W garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem.Dodajemy pokruszoną chałwę i mieszając czekamy aż składniki ładnie się połączą.Masa szybko gęstnieje.
Smacznego.
Komentarze