Truskawki w galaretce z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Prosty i pyszny deser, który można przygotować ze świeżych jak i z mrożonych owoców. Polecam na małą zachciewajkę. Owoce w galaretce to taki smak z dzieciństwa. Raz na jakiś czas bardzo lubię.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 40 dag truskawek ( mrozonych lub świeżych )
    1 galaretka o smaku truskawkowym
    1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawki w galaretce z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, jeżeli mamy mrożone to ich nie rozmrażamy, przekładamy do garnka podlewamy niewielką ilością goracej wody i gotujemy chwilę, mrożone puszczą sok, więc dajemy mniej wody, do świeżych tak około pół szklanki, następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, z galaretką już nie gotujemy. Gotowe truskawki przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do stężenia.
  • 2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy.
  • 3. Śmietankę wykładamy na stężone truskawki, oprószamy kakao i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Można użyć świeżych i mrożonych owoców.

Zamiast śmietanki kremówki można użyć śmietanki typu ,,Śnieżka'' i ubić ją z 150 ml zimnego mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Śmietana kremówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować