Truskawki z bitą śmietaną w biszkoptach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciekawy deser – śmietanka, truskawki i biszkopty. Całość ułożone w blok i dobrze schłodzone. Proste wykonanie, 3 składniki główne i smaczny oraz kolorowy deser jest gotowy.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 12 x26 cm
    Składniki:
    2 opakowania podłużnych biszkoptów 2 x 200 g
    2 opakowania śmietanki 30% - 330 ml x 2
    2 duże łyżk1 cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 galaretki o smaku truskawkowym
    1 szklanka truskawek – u mnie mrożone
    1 szklanka kompotu o smaku truskawkowym lub soku truskawkowego(pojemność szklanki 220 ml)
    1 szklanka gorącej wody
    Folia spożywcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawki z bitą śmietaną w biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wodę połączyć z kompotem, podgrzać, wsypać galaretki, wymieszać by galaretki się rozpuściły. Dodać truskawki, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodać rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę – około ½ szklanki. Całość delikatnie wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć na spód rząd biszkoptów – 4 sztuki, wylać porcję śmietanki i porcję galaretki z truskawkami. Następnie ułożyć drugą warstwę -3 biszkopty w pewnych odległościach by powstały rowki. Wylać śmietankę i galaretkę. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy(u mnie 5 warstw). Podczas układania biszkopty lekko wciskać w masy. Dowolnie udekorować wierzch śmietanką i galaretką. Schłodzić w lodówce deser około 5 godzin.

Porady

1. do deseru można użyć świeżych owoców 2.deser można przygotować bez foremki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Śmietanka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować