Jabłka w galaretce z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Ten deser jest pyszny. Jabłka uprażone w galaretce, wybieramy dowolny smak galaretki, ja użyłam o smaku gruszkowym. Do jabłek bita śmietanka kremówka. Jest to pyszne połączenie. Prosto i pysznie. Polecam. Kto się skusi?

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 średnie jabłka
    ewentualnie cukier według uznania
    odrobina gorącej wody
    1 ulubiona galaretka ( u mnie o smaku gruszkowym )
    1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku ( do kremówki )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Jabłka w galaretce z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy i małą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, uważamy, żeby jabłka się nie rozpadły, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy, dodajemy ewentualnie cukier do smaku, gdy jabłka były zbyt kwaśne. Studzimy.
  • 2. Przestudzone jabłka przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
  • 3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukru pudru do smaku i ponownie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
  • 4. Na zastygnięte jabłka wyciskamy ubitą śmietankę ( można nałożyć łyżką jak ktoś nie ma worka cukierniczego ). Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wychodzi 4 porcje. Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,,Śnieżka'' w 125 ml zimnego mleka. Używamy ulubionej w smaku galaretki. Uważamy żeby nie rozgotować jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować