Kocham zapach kokosa w całym domu a Wy :) ? Truskawki pod kruszonką to deser bardzo prosty w przygotowaniu. Co więcej - jeden z moich ulubionych. Coś czuję, że ten deser w tym roku będzie często gościł na moim stole :)
50 min
Składniki:
Składniki (forma 30 cm x 19 cm):
truskawki - od 1/2 do 1 kg - wedle uznania
Składniki na kokosową kruszonkę:
50 g masła - w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
wiórki kokosowe: 100 - 125 g
1/3 szklanki mąki pszennej
Truskawki pod kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyj, pozbądź się szypułek. Przekrój je na połówki i ułóż na dnie formy. Zrób 2 takie warstwy truskawek. Uwaga - nie krój truskawek na mniejsze kawałki niż połówki !
By zrobić kruszonkę - palcami rozcieraj masło, cukier, wiórki kokosowe i mąkę aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Kruszonkę wysyp na truskawki.
Piecz około 40 minut w 180 C - do momentu, aż kruszonka będzie miała lekko złoty kolor.
Podawaj na ciepło z lodami.
Komentarze