Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy kolejne 5 minut do momentu, aż na powierzchni pojawią się pecherze powietrza.
2.Wsypujemy przesianą przez sito mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników i wylewamy na pergamin wyłożony na dnie blaszki (bez smarowania tłuszczem !)
3.Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
4.Masa truskawkowa:
Truskawki jeśli są mrożone , należy rozmrozić i zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli mamy świeże truskawki wówczas myjemy je, obieramy z szypułek i miksujemy.
5.Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i pozostawiamy do przestudzenia.
6.Schłodzoną słodką śmietankę ubijamy na sztywno. Wystudzone galaretki łączymy ze zmiksowanymi truskawkami i dodajemy cukier puder. Do tej masy przekładamy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy całość łyżką do połączenia składników.
7.Delikatnie tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
8.W miedzyczasie rozpuszczamy dwie galatretki truskawkowe w 3 szklankach wody i studzimy. Na wierzchu masy truskawkowej układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężęjąca galaretką. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze