CZEKOLADOWA TRUSKAWECZKA

5 (186 ocen)

Mój pomysł na pyszne ciasto czekoladowe z pianką truskawkową i truskawkami w galaretce.

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2,5 łyżki kakao

    PIANKA TRUSKAWKOWA:
    1 opakowanie śmietanki 30% (330ml)
    2 galaretki truskawkowe

    GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
    1/2 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    3 łyżki mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    100 g margaryny
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Pianka

Czekoladowa truskaweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru.Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru.Do ubitych białek dodać utarte żółtka,przesianą mąkę,proszek do pieczenia,kakao.Delikatnie wymieszać łyżką.Blachę 21x36 wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto.Upiec,następnie wystudzić i przeciąć na pół.
  • 2. PIANKA TRUSKAWKOWA:
    Galaretki rozpuścić w 1szklance wody i odstawić do wystygnięcia.Śmietankę ubić na sztywno i dodać ostudzone galaretki.Wymieszać mikserem.
  • 3. GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
    Galaretki rozpuścić w750ml wody odstawić do wystygnięcia aż lekko zaczną tężeć.Truskawki pokroić na połówki.
  • 4. POLEWA CZEKOLADOWA
    Mleko zagotować z cukrem,odstawić z ognia.Dodać margarynę i kakao ,mieszać aż wszystkie składniki się połączą.
  • 5. ZŁOŻENIE CIASTA:
    Na pierwszy blat ciasta wykładamy piankę truskawkową.Na piankę układamy połówki truskawek,zalewamy tężejącą galaretką,przekrywamy drugim blatem ciasta i polewamy polewą.Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować