Czekoladowa truskaweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru.Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru.Do ubitych białek dodać utarte żółtka,przesianą mąkę,proszek do pieczenia,kakao.Delikatnie wymieszać łyżką.Blachę 21x36 wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto.Upiec,następnie wystudzić i przeciąć na pół.
2.PIANKA TRUSKAWKOWA:
Galaretki rozpuścić w 1szklance wody i odstawić do wystygnięcia.Śmietankę ubić na sztywno i dodać ostudzone galaretki.Wymieszać mikserem.
3.GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
Galaretki rozpuścić w750ml wody odstawić do wystygnięcia aż lekko zaczną tężeć.Truskawki pokroić na połówki.
4.POLEWA CZEKOLADOWA
Mleko zagotować z cukrem,odstawić z ognia.Dodać margarynę i kakao ,mieszać aż wszystkie składniki się połączą.
5.ZŁOŻENIE CIASTA:
Na pierwszy blat ciasta wykładamy piankę truskawkową.Na piankę układamy połówki truskawek,zalewamy tężejącą galaretką,przekrywamy drugim blatem ciasta i polewamy polewą.Wstawiamy do lodówki.
Komentarze