Ciasto TRUSKAWECZKA

5 (162 ocen)

  • 2 godz.

Doskonałe na każdą okazję.Pachnące i kolorowe ciasto biszkoptowe , przekładane pyszną pianką i musem truskawkowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO
    8jajek
    1 1/2 szklanki cukru pudru
    1 1/2 szklanki maki pszennej
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki suchego maku
    2 łyżki kisielu truskawkowego
    PIANKATRUSKAWKOWA
    2 szklanki wody
    2 galaretki truskawkowe
    2 szklanki śmietany kremówki ( 36% )
    2 opakowania usztywniacza do śmietany
    MUS TRUSKAWKOWY
    500 ml truskawek ( świeżych lub mrożonych)
    2 szklanki wody
    2 galaretki truskawkowe
    DODATKOWO
    1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskaweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno , dodać żółtka , mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia,
    wlać olej , całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto podzielić na trzy części.
    Pierwszą część wymieszać z makiem, drugą z kakao , a trzecią z kisielem.
    Każdą część upiec oddzielnie.
    Blaszkę o wymiarach 24/35 , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
    Piec każde po 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Ostudzony biszkopt z makiem przekroić na blaty.
    Pierwszy blat posmarować dżemem truskawkowym, przykryć drugim blatem.
  • 3. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody , odstawić do ostygnięcia.
    Śmietanę ubić z usztywniaczami, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać i podzielić na dwie części.
    Pierwszą część kremu , wyłożyć na biszkopt z makiem, przykryć biszkoptem kakaowym.
  • 4. Truskawki oczyścić,delikatnie opłukać, odstawić do osiąknięcia,
    po czym zmiksować.
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody,ostudzić.
    Dobrze tężejącą galaretkę wlać do zmiksowanych truskawek, całość dokładnie wymieszać.
    Podzielić na dwie części .
    Na kakaowy biszkopt wyłożyć połowę musu, na niego drugą część kremu. Przykryć trzecim biszkoptem , a na górę ciasta wyłożyć pozostałą część musu truskawkowego.
    Udekorować dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować