Ciasto truskaweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno , dodać żółtka , mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia,
wlać olej , całość dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części.
Pierwszą część wymieszać z makiem, drugą z kakao , a trzecią z kisielem.
Każdą część upiec oddzielnie.
Blaszkę o wymiarach 24/35 , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec każde po 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Ostudzony biszkopt z makiem przekroić na blaty.
Pierwszy blat posmarować dżemem truskawkowym, przykryć drugim blatem.
3.Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody , odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić z usztywniaczami, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać i podzielić na dwie części.
Pierwszą część kremu , wyłożyć na biszkopt z makiem, przykryć biszkoptem kakaowym.
4.Truskawki oczyścić,delikatnie opłukać, odstawić do osiąknięcia,
po czym zmiksować.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody,ostudzić.
Dobrze tężejącą galaretkę wlać do zmiksowanych truskawek, całość dokładnie wymieszać.
Podzielić na dwie części .
Na kakaowy biszkopt wyłożyć połowę musu, na niego drugą część kremu. Przykryć trzecim biszkoptem , a na górę ciasta wyłożyć pozostałą część musu truskawkowego.
Udekorować dowolnie.
Komentarze