Tosty z pomidorami, papryką i bazylią

5 (154 ocen)

  • 15 min

Kolorowo, smacznie i zdrowo. Tylko zajadać:)

  • 15 min

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszennego
    po strąku papryki: czerwonej, żółtej i zielonej
    kilka pomidorków koktajlowych
    kilka listków bazylii
    1 jajko
    5 łyżek mleka
    ocet balsamiczny
    pieprz, sól
    olej



Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tosty z pomidorami, papryką i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko roztrzep z mlekiem, solą i pieprzem.W masie jajecznej namocz każdą kromkę chleba, po czym smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Osącz z nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Papryki umyj, pokrój na cieniutkie paseczki. Pomidorki przekrój na pół. Warzywa przypraw solą, pieprzem, polej odrobiną octu balsamicznego. Wymieszaj. Listki bazylii posiekaj (zostaw kilka listków do dekoracji).
  • 3. Na usmażone, ciepłe tosty nakładaj kolorowe papryki, pomidorki, posyp posiekaną bazylią. Ozdób listkami z bazylii.

Porady

Do smażenia zamiast oleju można użyć masła, ale tosty mogą się szybciej przypalić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować