Gulasz wieprzowy z pomidorami i bazylią

4.51 (190 ocen)

  • 60 min

Sos robi się podobnie jak do spaghetti bolognese, które w moim domu jest bardzo lubiane. Jednak odkąd zrobiłam ten gulasz... Cóż, jednym słowem jest pyszny i świetnie połączony smakowo!

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku)
    2-3 cebule
    1 puszka pomidorów (w całości)
    3 ząbki czosnku
    3-4 łyżki posiekanej bazylii (świeżej)
    5 ziarenek pieprz
    1 listek laurowy
    sól
    Dodatkowo:
    olej
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Gulasz wieprzowy z pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nekxqd 1. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z niewielką ilością soli.
    Cebulę pokroić w piórka.
    Mięso z cebulą podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i następnie przełożyć do garnka.
  • image-0usgof8 2. Dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), listek laurowy, bazylię i ziarenka pieprzu.
  • 3. Całość wymieszać i dusić do miękkości (około 40-45 minut - w zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem.
    (Woda jest zbędna).
  • 4. W razie potrzeby gotowy gulasz doprawić do smaku.

Porady

Można użyć dowolnego mięsa wieprzowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Boczek Pomidor Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować