Ciasto:
5 jajek
120 g mąki pszennej
100 g cukru kryształ,
20 g kakao,
15 g proszku do pieczenia,
50 g migdałów mielonych,
50 g orzechów ziemnych mielonych,
Masa:
500 ml mleka,
2 budynie waniliowe
190 g cukru
ok 400 g truskawek świeżych
400 g miękkiej margaryny,
margaryna do formy,
mąka pszenna do formy
Tort z masą budyniową i truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Dodajemy mąkę ,proszek do pieczenia i żołtka oraz kakao.
Migdały, gdy mamy w całości w skorupce, obieramy z niej i wrzucamy do miseczki. Następnie zalewamy gorącą wodą . Obieramy ze skórki i miksujemy razem z orzechami prażonymi ziemnymi blenderem z ostrzami na "proszek." Dodajemy do ciasta i łączymy dokładnie.Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i pieczemy 45 minut.
2.Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
3.Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń . Gdy wystygnie miksujemy z miękką margaryną.Na jeden blat wykładamy około 6 łyżek kremu budyniowego.Truskawki kroimy w plastry i układamy na kremie.
4.Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając.
Resztą kremu smarujemy wierzch i boki torta. Zostawiamy trochę na ozdobe .Do dekoracji używamy reszty truskawek. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami ziemnymi krojonymi.
Komentarze