Tort z masą budyniową i truskawkami.

0 (0 ocen)

  • 25 min

Idealny na każdą okazje.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    120 g mąki pszennej
    100 g cukru kryształ,
    20 g kakao,
    15 g proszku do pieczenia,
    50 g migdałów mielonych,
    50 g orzechów ziemnych mielonych,

    Masa:
    500 ml mleka,
    2 budynie waniliowe
    190 g cukru
    ok 400 g truskawek świeżych
    400 g miękkiej margaryny,
    margaryna do formy,
    mąka pszenna do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z masą budyniową i truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z masą budyniową i truskawkami. 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Dodajemy mąkę ,proszek do pieczenia i żołtka oraz kakao.
    Migdały, gdy mamy w całości w skorupce, obieramy z niej i wrzucamy do miseczki. Następnie zalewamy gorącą wodą . Obieramy ze skórki i miksujemy razem z orzechami prażonymi ziemnymi blenderem z ostrzami na "proszek." Dodajemy do ciasta i łączymy dokładnie.Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i pieczemy 45 minut.
  • Tort z masą budyniową i truskawkami 2. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
  • Tort z masą budyniową i truskawkami. 3. Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń . Gdy wystygnie miksujemy z miękką margaryną.Na jeden blat wykładamy około 6 łyżek kremu budyniowego.Truskawki kroimy w plastry i układamy na kremie.
  • Tort z masą budyniową i truskawkami 4. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając.
    Resztą kremu smarujemy wierzch i boki torta. Zostawiamy trochę na ozdobe .Do dekoracji używamy reszty truskawek. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami ziemnymi krojonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować