Tort z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Obrócić z powrotem na sam spód tortownicy. Przekroić na 3 blaty.Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
3.krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek, dżem i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć resztą kawy.
5.Szybko wyłożyć resztę kremu.
6.Przykryć górą biszkoptu.
7.Zdjąć zabezpieczenia, ułożyć na paterze.
8.obłożenie-Śmietankę ubić z kremem w/g wskazówek na opakowaniu i posmarować cały tort.
rozetki- Zrobić jak poprzedni krem. Włożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na górze tortu.Ozdobić czekoladowymi dekoracjami i pralinkami.
Komentarze