TORT Z KREMEM POMARAŃCZOWYM

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort urodzinowy z kremem pomarańczowym. Tort z rozetkami i ozdobami czekoladowymi.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -220 g.cukru
    -130 g. mąki tortowej
    -130 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
    -3/4 szklanki wody
    -4 łyżeczki cukru

    krem pomarańczowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -410 g. dżemu pomarańczowego
    -7 łyżeczek żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    obłożenie:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku

    rozetki:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem czekoladowy do tortów w proszku

    ozdoby:
    -polewa czekoladowa HELIO
    -pralinki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Tort z kremem

Tort z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Obrócić z powrotem na sam spód tortownicy. Przekroić na 3 blaty.Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
  • nasączenie 2. nasączenie-Kawę zaparzyć przegotowaną gorącą wodą, pocukrować. Mniejszą połową nasączyć blat w tortownicy
  • krem 3. krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek, dżem i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
  • nasączenie 4. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć resztą kawy.
  • krem 5. Szybko wyłożyć resztę kremu.
  • 3 blat 6. Przykryć górą biszkoptu.
  • po schłodzeniu 7. Zdjąć zabezpieczenia, ułożyć na paterze.
  • dekoracje 8. obłożenie-Śmietankę ubić z kremem w/g wskazówek na opakowaniu i posmarować cały tort.
    rozetki- Zrobić jak poprzedni krem. Włożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na górze tortu.Ozdobić czekoladowymi dekoracjami i pralinkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować