Tort z bakaliami

4.5 (152 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny torcik z orzechami,żurawiną i kremem z masła orzechowego jest hitem na każdym rodzinnym spotkaniu.Przełamany smakiem orzeszków solonych, lekko korzenny, z czekoladową nutką.Musisz spróbować.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna (tortowa): 400 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - śmietana (18 %): 10 łyżek
    - cukier: 360 gramów
    - miód (naturalny,płynny): 6 łyżek
    - aromat korzenny: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona (płaska): 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia (płaska): 2 łyżki
    - margaryna (lub masło): 240 gramów
    - goździki (najlepiej świeżo zmielone): 0.5 łyżeczki
    - kakao: 2 łyżki
    - żurawina (owoce suszonej żurawiny): 0.5 szklanki
    KREM ::
    - masło orzechowe: 320 gramów
    - cukier puder: 70 gramów
    - mascarpone: 400 gramów
    - masło (bardzo miękkie): 120 gramów
    - orzechy włoskie (drobno posiekane): 0.5 szklanki
    DODATKI::
    - orzechy włoskie (posiekane): 0.5 szklanki
    - czekoladowe kropeczki: 4 łyżeczki
    - płatki czekoladowe: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownice ( 2 sztuki) wysmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia (wyciąć kształt pasujący do dna i boków formy).
  • 2. Goździki zmielić w młynku (można też użyć gotowych mielonych goździków).
  • 3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem,dodać żółtka,delikatnie wymieszać.
  • 4. Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia przesiać przez sito do dużej miski.
  • 5. Margarynę lub masło roztopić w rondlu, przestudzić, dodać do mąki, wsypać cukier,wymieszać. Do mieszaniny dodać śmietanę,aromat korzenny, jajka,goździki i miód. Miksować na średnich obrotach,aż do połączenia składników.
  • 6. Ciasto podzielić na pół,przelać do dwóch tortownic (średnica: 28 cm), posypać żurawiną (owoce żurawiny wcisnąć lekko w masę).
  • 7. Spody piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (na środkowej szynie). Oba wystudzić.
  • krem z masłą orzechowego 8. Przygotować krem: Do miski wsypać cukier puder, dodać masło, mascarpone oraz masło orzechowe (najlepsze jest z kawałkami orzechów), zmiksować. Do kremu dodać orzechy włoskie, wymieszać.
  • krem z masła orzechowego 9. Wystudzony spód posmarować kremem, posypać orzechami włoskimi, czekoladowymi kropeczkami oraz płatkami. Na wierzch położyć drugi spód, posmarować kremem, posypać orzechami włoskimi, czekoladowymi kropeczkami oraz płatkami. Można posmarować też boki tortu. Wstawić do lodówki.
  • 10. Rady: masła orzechowego dodajemy sukcesywnie, sprawdzając, czy smak kremu nam odpowiada. Jedni wolą więcej, inni mniej masła orzechowego w tym kremie. Tort świetnie smakuje również posypany orzechami pistacjowymi. Czasami do kremu dodaję też pokruszoną chałwę waniliową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bakaliami

To może cię zainteresować