Pyszny torcik z orzechami,żurawiną i kremem z masła orzechowego jest hitem na każdym rodzinnym spotkaniu.Przełamany smakiem orzeszków solonych, lekko korzenny, z czekoladową nutką.Musisz spróbować.
Tort z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownice ( 2 sztuki) wysmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia (wyciąć kształt pasujący do dna i boków formy).
2.Goździki zmielić w młynku (można też użyć gotowych mielonych goździków).
3.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem,dodać żółtka,delikatnie wymieszać.
4.Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia przesiać przez sito do dużej miski.
5.Margarynę lub masło roztopić w rondlu, przestudzić, dodać do mąki, wsypać cukier,wymieszać. Do mieszaniny dodać śmietanę,aromat korzenny, jajka,goździki i miód. Miksować na średnich obrotach,aż do połączenia składników.
6.Ciasto podzielić na pół,przelać do dwóch tortownic (średnica: 28 cm), posypać żurawiną (owoce żurawiny wcisnąć lekko w masę).
7.Spody piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (na środkowej szynie). Oba wystudzić.
8.Przygotować krem: Do miski wsypać cukier puder, dodać masło, mascarpone oraz masło orzechowe (najlepsze jest z kawałkami orzechów), zmiksować. Do kremu dodać orzechy włoskie, wymieszać.
9.Wystudzony spód posmarować kremem, posypać orzechami włoskimi, czekoladowymi kropeczkami oraz płatkami. Na wierzch położyć drugi spód, posmarować kremem, posypać orzechami włoskimi, czekoladowymi kropeczkami oraz płatkami. Można posmarować też boki tortu. Wstawić do lodówki.
10.Rady: masła orzechowego dodajemy sukcesywnie, sprawdzając, czy smak kremu nam odpowiada. Jedni wolą więcej, inni mniej masła orzechowego w tym kremie. Tort świetnie smakuje również posypany orzechami pistacjowymi. Czasami do kremu dodaję też pokruszoną chałwę waniliową.
Komentarze