Tort czekoladowy z bakaliami

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy. Ten jest szybki i łatwy do przygotowania. Ale choć jest bardzo prosty w wykonaniu, to efekt jest pyszny.

Składniki:

  • Ciasto
    5 jajek
    200g cukru
    200g mlecznej czekolady
    120g mix migdałów, orzechów laskowych, orzechów nerkowca, orzechów włoskich
    180g suszonej żurawiny
    3 łyżki bułki tartej

    Masa
    200ml śmietanki 30%
    400g serka homogenizowanego waniliowego
    2 łyżki cukru pudru

    Dekoracja
    Bezy
    Czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort czekoladowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowy z bakaliami 1. Ciasto: białka jajek oddzielić od żółtek i ubić za pomocą miksera. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, posiekane orzechy i czekoladę, żurawinę oraz bułkę tartą. Całość delikatnie mieszamy, dzielimy na dwie części, które przekładamy do dwóch form o średnicy ok. 24-26 cm (wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia). Ciasto pieczemy w temperaturze 170-180 stopni z termoobiegiem przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Gotowe blaty studzimy.
  • 2. Masa: Śmietankę ubijamy za pomocą miksera, dodajemy cukier puder oraz serek homogenizowany, mieszamy.
  • 3. Jeden z wystudzonych blatów pozostawiamy w formie, smakujemy połową masy z serka, na masie układamy drugi blat ciasta i smarujemy pozostałą masą. Wierzch dekorujemy bezami (całymi i pokruszonymi) oraz posypujemy startą czekoladą.
  • 4. Tort wstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie, podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy Serek Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

To może cię zainteresować