Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do tortownicy (30cm.) posmarowanej tylko na dole. Piec ok. 25 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.(upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi.)
2.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do tężenia.Zmiksować jogurt z galaretką i wyłożyć na 1 krążek biszkoptowy.Przykryć drugim krążkiem.
3.Powidła rozsmarować na drugim krążku biszkoptowym.
4.Śmietanę ubijamy z cukrem,potem śmietan-fixami. Dolewamy po trochu tężejące galaretki (rozpuszczone w połowie gorącej wody).Podzielić na 1/4+1/4+1/2.
Na powidła rozsmarować 1/4 pianki.Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować połową pianki.Śpieszyć się bo pianka szybko stygnie. Z reszty zrobić rozetki na torcie. Ozdobić w/g własnego gustu. Schłodzić.
Komentarze