Tort truskawkowo - śmietankowy

0 (0 ocen)

Na swoje urodziny postanowiłam przygotować tort z lekkim kremem truskawkowym i śmietankowym. Uwielbiam, gdy torty są dobrze nasączone i lekko kwaskowe.

Składniki:


  • biszkopt przekrojony na trzy części
    3 budynie śmietankowe,
    0,75l mleka,
    3 łyżki cukru,
    250g miękkiego masła,
    3 łyżki cukru pudru,
    10 łyżek musu z truskawek (u mnie zmiksowane truskawki)
    dowolny poncz do nasączenia (u mnie syrop z brzoskwiń w puszce rozcięczony z wodą i kieliszkiem wódki)
    kilka łyżek dżemu truskawkowego (najlepiej kwaskowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawkowo - śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół litra mleka zagotowuję. Resztę mieszam z budyniami i 3 łyżkami cukru. Gdy mleko jest zagotowane, zestawiam z ognia i wlewam rozpuszczone budynie. Mieszam dokładnie i gotuję przez kilka chwil. Budyń odstawiam do ostudzenia. Miękkie masło miksuję na gładką masę. Stopniowo dosypuję cukier puder, a potem po łyżce wystudzonego budyniu. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję mus z truskawek. Obie masy odstawiam do lodówki. Układam pierwszy blat biszkoptu na paterze i nasączam ponczem. Smaruję dżemem truskawkowym, a następnie masą truskawkową. Potem układam drugi blat, nasączam i smaruję masą śmietankową . Na koniec kładę trzecią ostatnią część biszkoptu, nasączam ponczem i smaruję górę kremem truskawkowym i boki tortu kremem śmietankowym. Ozdabiam (u mnie kolorowa posypka i kiwi).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować