Tort truskawkowo - bananowy z bezą

0 (0 ocen)

Tort bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowałam go na wspólne urodziny- Mamy i moje.

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    2 łyżki oleju
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Owoce:
    2 banany
    Ok. 0,7 kg truskawek
    Dodatkowo:
    1 spód bezowy 24 cm
    500 ml śmietany kremówki 36%
    2 śmietan fixy
    1 łyżka cukru pudru
    1 truskawkowa galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Tort truskawkowy

Tort truskawkowo - bananowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt do tortu 1. Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Przekroić na pół.
  • Galaretka 2. W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę. Odstawić do stężenia.
  • Ubijanie śmietaki 3. Banany pokroić w plastry, 1/3 truskawek w kostkę. Kremówkę ubić z stężałą galaretką, śmietan fixami i cukrem pudrem.
  • Przekładanie tortu 4. Tort układać następującymi warstwami: 1 biszkopt, delikatnie obsmarować śmietaną, pokrojone banany, śmietana, płat bezowy, delikatnie obsmarować śmietaną, pokrojone w kostkę truskawki, śmietana, drugi biszkopt. Wierzch tortu i boki wykończyć śmietaną a na górze ułożyć resztę truskawek pokrojonych w cienkie plasterki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować