Tort sernikowo jogurtowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort zachwycił gości i dzieci a smakował przepysznie !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na spód:
    1 paczka ciastek holenderskich w czekoladzie
    100 gram roztopionego masła

    Boki tortu:
    2 opakowania ciastek waflowych w czekoladzie

    masa jogurtowa:
    Jogurt truskawkowy- 500 ml
    1 galaretka truskawkowa

    Masa serowa:
    330 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    20 g żelatyny (5 łyżeczek)
    100 ml mleka
    4 serki homogenizowane po 150 g każdy= 600 g

    dekoracja:
    opłatek na tort- miś (jadalny zakupiony na allegro)
    samochodzik z cukru ( zakupiony w cukierni)
    wstążka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort sernikowo jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Tortownicę 26 cm wyłożyć folią spożywczą.Ciastka rozgnieść na pył i dodać masło, połączyć. Włożyć do tortownicy, wyrównać i uklepać łyżką. Ciastka waflowe poukładać na boki tortownicy i włożyć do lodówki.
  • 2. Zaczynamy robić masę jogurtową:
    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, studzimy ma być zimna.Jogurt chwilę miksować , dodać galaretkę i wymieszać. Wylać delikatnie na ciasteczkowy spód, wyrównać i z powrotem włożyć do lodówki.
  • 3. Masa serowa:
    Żelatynę zalać w garnku mlekiem, podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder.Serki homogenizowane wymieszać stopniowo wlewając żelatynę, połączyć. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy na zastygłą masę serową, wyrównać.
  • 4. Po 2 godzinach a najlepiej przed samym podaniem tortu udekorować go i przewiązać wstążeczką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować