PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Spora porcja pysznych ptysi jak z cukierni, w kilka chwil w swoim domu.Inspiracja z Gazety Wyborczej. To łatwiejsze niż myślicie.Polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • na ok 50 sztuk.

    -2 szklanki mąki pszennej,
    -2 szklanki wody,
    -1 margaryna (25 dkg),
    -5 całych jajek,
    -szczypta soli.

    BITA ŚMIETANA:

    -660 ml śmietany kremówki 30 %,
    -6 łyżeczek żelatyny,
    -1/4 szklanki gorącej wody,
    -3 łyżki cukru pudru,

    Ponadto

    - cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Bita śmietana

Ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy wodę z margaryną,dodajemy szczyptę soli.Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień,wsypujemy całą mąkę i bardzo energicznie mieszamy mikserem.
    Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i ma lekko szklisty wygląd.
  • 2. Zdejmujemy garnek z ognia i odczekujemy,aż ciasto lekko przestygnie.
    Wbijamy pierwsze jajko, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne.Po każdym dodaniu energicznie mieszamy i następne dajemy dopiero wtedy,gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
  • image-26f4g15 3. Dwie duże blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
    Nabieramy małą łyżeczką porcję ciasta i drugą zrzucamy na blachę.
  • 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C termoobieg, i pieczemy 35 minut, na złocisty kolor.
  • image-0wnl67o 5. Ptysie studzimy.
  • 6. Przygotowujemy nadzienie:
    schłodzoną śmietanę ubijamy na średnich obrotach miksera.Pod koniec dodajemy cukier puder i na koniec pomału wlewamy ostudzoną żelatynę ,rozmieszaną w wodzie.
  • image-17ucung 7. Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i napełniamy nadzieniem.
    Smacznego.

Porady

Upieczone ptysie,bez przekrawania i zamknięte w papierowej torebce możemy przechowywać do 3 dni w lodówce. Świetnie smakują również w wersji wytrawnej, np. z farszem z twarogu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować