Zrobiłam go na moje 30-te urodziny. Inny niż wszystkie jakie do tej pory jadłam, ale smaczny.
Składniki:
CIASTO:
125 dag masła
1 op cukru wanilinowego
200 dag cukru
3 jajka
szczypta soli
25 dag mąki
2 łyżki kakao
120 dag porzeczek (mogą być mrożone)
1łyżeczka sody
1 łyżeczka octu
200 ml maślanki
MASA:
400 dag twarogu
200 ml śmietanki 30%
1 zagęsnik do śmietany (fix)
1 cukier wanilinowy
50 dag cukru
Porzeczkowa fantazja z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzej z cukrem i cukrem wanilinowym. Wbić jajka i ucierać dalej. Potem dodać przesiana mąkę, szczyptę soli, kakao. Wymieszać dokładnie, po czym dodać maślankę i rozgniecione widelcem porzeczki. Masę połączyć z sodą rozmieszaną z octem. Ciasto przelać do tortownicy i piec w 180 stopniach przez ok 60 minut.
2.Krem serowy:
Zimny twaróg zmielić w maszynce.Połączyć go z cukrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubić z usztywniaczem. Do śmietany dodać masę twarogową. Dokładnie wymieszać
3.Schłodzone ciasto przekroić na pół. Blaty przełożyć masą twarogową. Dekorować.
Komentarze