tort Oli

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

tort jest tak pyszny że znika w mgnieniu oka

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt * 2: 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
    do przełożenia ok 0,6 L kremówki z 5 śmietanfixami , dżem brzoskwiniowy, owoce,margaryna
    Masa z pianek; 270 g pianek marshmallows, ok. 3-4 łyżek wody, ok 600g cukru pudru (stopniowo)
    na figurki;50 g glukozy w proszku, 400 g cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 35 ml wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort oli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt; jajka oddzielamy białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier i żółtka później na wolnych obrotach dodajemy mąkę i proszek
    upiec 2 biszkopty w tortownicy
  • 2. ubijamy śmietanę ze śmietanfixami ,biszkopty przecinamy na pół nasączamy sokiem z owoców, pierwszy biszkopt smarujemy dżemem na to śmietana, drugi biszkopt sama śmietana, trzeci śmietana i owoce pokrojone całość smarujemy margaryną utartą z cukrem pudrem tak aby nie było widać śmietany
  • 3. na masę; pianki rozpuszczamy z wodą w kąpieli wodnej, do rozpuszczonych pianek dodajemy trochę cukru pudru później przekładamy na blat i dodajemy resztę cukru pudru stopniowo, masa nie może być zbyt twarda powinna być leciutko lepka ale nie klejąca, można dodać barwnik spożywczy, masę wystarczy rozwałkować i obłożyć tort.
  • 4. na figurki; żelatynę namaczamy w wodzie, gdy napęcznieje podgrzewamy ją razem z glukozą ciągle mieszając aż powstanie jednolita konsystencja ( trzeb a uważać aby płyn się nie zagotował, wtedy do wyrzuceni) gdy płyn przestygnie dodawać po trochu cukru pudru trzeba wyczuć kiedy masa będzie odpowiednia, wyrabiać aż będzie miała konsystencje plasteliny. Masę rozwałkowujemy i robimy figurki (figurki można zrobić dzień wcześniej)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować