Biszkopt * 2: 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
do przełożenia ok 0,6 L kremówki z 5 śmietanfixami , dżem brzoskwiniowy, owoce,margaryna
Masa z pianek; 270 g pianek marshmallows, ok. 3-4 łyżek wody, ok 600g cukru pudru (stopniowo)
na figurki;50 g glukozy w proszku, 400 g cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 35 ml wody
1.Biszkopt; jajka oddzielamy białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier i żółtka później na wolnych obrotach dodajemy mąkę i proszek
upiec 2 biszkopty w tortownicy
2.ubijamy śmietanę ze śmietanfixami ,biszkopty przecinamy na pół nasączamy sokiem z owoców, pierwszy biszkopt smarujemy dżemem na to śmietana, drugi biszkopt sama śmietana, trzeci śmietana i owoce pokrojone całość smarujemy margaryną utartą z cukrem pudrem tak aby nie było widać śmietany
3.na masę; pianki rozpuszczamy z wodą w kąpieli wodnej, do rozpuszczonych pianek dodajemy trochę cukru pudru później przekładamy na blat i dodajemy resztę cukru pudru stopniowo, masa nie może być zbyt twarda powinna być leciutko lepka ale nie klejąca, można dodać barwnik spożywczy, masę wystarczy rozwałkować i obłożyć tort.
4.na figurki; żelatynę namaczamy w wodzie, gdy napęcznieje podgrzewamy ją razem z glukozą ciągle mieszając aż powstanie jednolita konsystencja ( trzeb a uważać aby płyn się nie zagotował, wtedy do wyrzuceni) gdy płyn przestygnie dodawać po trochu cukru pudru trzeba wyczuć kiedy masa będzie odpowiednia, wyrabiać aż będzie miała konsystencje plasteliny. Masę rozwałkowujemy i robimy figurki (figurki można zrobić dzień wcześniej)
Komentarze