Jabłecznik Oli

5 (172 ocen)

  • 40 min

Przepis dostałam od Teściowej , a "Jabłecznik Oli" jest bardzo pyszny idealny do kawy czy też herbaty.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    6 jajek
    3 szklanki mąki poznańskiej
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 olejek cytrynowy lub pomarańczowy
    60-70 dag pokrojonych w kostkę jabłek
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik oli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jabłka umyć,obrać ,wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę odłożyć na bok do momentu wyrobienia ciasta. 2.Do miski wsypać szklankę cukru i dodać wcześniej umyte i zdezynfekowane jajka , dokładnie wszystko zmiksować(mikserem). 3Następnie dodać przesianą mąkę,proszek do pieczenia ,olej oraz olejek dokładnie wszystko zmiksować(mikserem). Ciasto powinno mieć po zmiksowaniu konsystencję płynną ale nie tak bardzo (podobna do ciasta naleśnikowego). 4.Do ciasta wrzucić pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. 5.Blachę posmarować niewielką ilością oleju, na blachę wyłożyć folię (srebrną) wylać ciasto z pokrojonymi w kostkę jabłkami rozprowadzić dokładnie na blaszy. 6.Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180C),piec 35-40minut. 7. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!!:)

Porady

Ciasto jest również dobre z innymi owocami , a nawet z rabarbarem pokrojonym w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować