Jabłecznik oli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Jabłka umyć,obrać ,wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę odłożyć na bok do momentu wyrobienia ciasta. 2.Do miski wsypać szklankę cukru i dodać wcześniej umyte i zdezynfekowane jajka , dokładnie wszystko zmiksować(mikserem). 3Następnie dodać przesianą mąkę,proszek do pieczenia ,olej oraz olejek dokładnie wszystko zmiksować(mikserem). Ciasto powinno mieć po zmiksowaniu konsystencję płynną ale nie tak bardzo (podobna do ciasta naleśnikowego). 4.Do ciasta wrzucić pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. 5.Blachę posmarować niewielką ilością oleju, na blachę wyłożyć folię (srebrną) wylać ciasto z pokrojonymi w kostkę jabłkami rozprowadzić dokładnie na blaszy. 6.Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180C),piec 35-40minut. 7. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!!:)
Porady
Ciasto jest również dobre z innymi owocami , a nawet z rabarbarem pokrojonym w kostkę.
Komentarze