Tort Dla Oli i Mateuszka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Tort piekłam jakiś czas temu dla znajomych – dla wspaniałych jubilatów Oli i Mateuszka. Tort miał być jak domowy i chyba wyszło. Kasia mama Jubilatów była zadowolona – Jubilaci też.I to najważniejsze – tort smakował !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt:

    8 jajek

    1/2 szkl cukru

    1 1/3 szkl mąki pszennej

    Masa:

    500 g serka mascarpone

    700 g śmietanki kremówki

    1/3 szkl cukru pudru

    150 g mlecznej czekolady

    50 g gorzkiej czekolady

    Krem:

    300 g masła

    12 czubatych łyżek cukru pudru

    sok z 1 cytryny

    Dodatkowo:

    Wiórki kokosowe

    Czekoladki

    kilka rurek gofrowych

    odrobina masy cukrowej zielonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort dla oli i mateuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    1. Biszkopt .Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier.. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.

    2. Ciasto wylej na tortownice o średnicy 23 cm.Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 2 części

    3. Masa mascarpone : Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Gdy zacznie gęstniej dodać cukier i dalej ubijaj.Do mascarpone dodaj rozpuszczoną i ostudzona czekoladę

    4. DO ubitej na sztywno śmietany dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj, masę włóż do lodówki by się schłodziła

    5. Krem maślany : Masło w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i miksuj aż się połączy z masłem , dodaj soku z cytryny i miksuj przez 4 minuty.

    6. W rancie od tortownicy układamy tort : Biszkopt, lekko nasączamy wodą, masa, biszkopt lekko nasączony wodą, masa, biszkopt. Całość wkładamy do lodówki na 3 godziny.

    7. Złożony tort tynkujemy – czyli nakłądamy krem maślany na boki i górę tortu( część zostawiamy na zrobienie rozetek). Wyrównujemy , na boki tortu nakładamy wiórki kokosowe. Pozostałą masą wykonujemy rozetki dookoła tortu . Oraz kilka „kwiatków” na górze tortu. Z zielonej masy cukrowej robimy kilka listków i układamy przy kwiatkach. tort dekorujemy rurkami i czekoladkami wedle uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować