Tort na chrzciny

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bezcenny moment gdy podajesz taki tort do stołu.Obserwujesz zachwycenie radośc i entuzjazm gości delektujących się kawełek po kawałku tą słodyczą.To tak jakby rozpakowywać dlugo wyczekiwany prezent.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • krem czekoladowo-orzechowy:
    250 g masła
    2 kieliszki spirytusu
    2 łyżki ciemnego kakao,
    150 g czekolady mlecznej,
    3 małe jajka,
    150 g cukru
    garsc orzechów drobno posiekanych

    krem waniliowy:
    2 szkl mleka
    4-6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    1 budyń waniliowy
    1 margaryna

    2 dżemy wisniowe

    Do przystrojenia:
    500 ml śmietany 36 %
    krem toffi delecta
    orzeszki zimne
    brzoskwinie , winogrono, wisnie, mandarynka, kiwi migdały, wiórki kokosowe, liść pora
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort na chrzciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Pieczemy 2 biszkopty 1 wszy w formie tortowej 2gi w prostokatnej.Z okrągłego wycinamy serce i dopasowywujemy do rogu prostokata by uzyskać efekt ze zdjecia.Każdy z nich dzielimy na 3 równe części.
    2. Przygotowujemy kremy czekoladowo-orzechowy
    - jaja ubic z cukrem dodac kakao, maslo miksowac dodac roztopiona czekolade chwile miksowac , dodac orzechy.
    3.Krem waniliowy:
    3/4 szkl mleka odlać(w tym roztrzepać budyń z mąką) reszte zagotować z cukrem.Do gotujacego mleka wlać rozmieszana make z budyniem i szybko mieszac aż zgestnieje.
    Jak budyń jest już letni to dodajemy po trochu margarynę i miksujemy dłuższy czas dla uzuskania najlepszej konsystencji.
    4.Zaczynamy od dołu: na spód warstwy biszkopt wykładamy krem czekoladowo-orzechowy przykrywamy 2 gą częścią biszkoptu .Na to krem waniliowy i 3 cia część biszkoptu.Smarujemy dzemem wisniowym.
    5.Ubijamy śmietane 36 % i wykładamy na dzem i boki tortu.Dekorujemy owocami migdałami i wiórkami boki.Smacznego

Porady

blacha prostokatna rozkładana 35/24 tortownica 28 srednicy 25-26 by wystarczyła biszkopt ogólnie na biszkopt sa proporcje takie ----->>>>> na mały 5 dużych jaj o temperaturze pokojowej ,1 szkl.mąki tortowej , 1 szkl. cukru , łyz. proszku do pieczenia 1 łyżka octu. na duzy 10 jaj , 1i 1.2 szkl. mąki 1.5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku 3 łyżki octu. zasady : ubijamy bialka, potem po trochu dodajemy żółtka, cukier. Wyłączamy mikser i pałką drewnina powoli łączymy z mąką z proszkiem. Boki tortownicy nigdy nie smarujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować