Tort na chrzciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotować wg opisu z opakowania ale z mniejszą ilością wody. Wylać na gładką płaską powierzchnię dosłownie dwumilimetrową warstwę, odstawić do zesztywnienia mocno schłodzić.
Biszkopt- oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijać z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Dno blaszki wyłożyć papierem, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na formę. Nagrzać piekarnik. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Aby uformować kształt wózka należy upiec dwa biszkopty.
Krem cytrynowy- wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę pokojową. Margarynę i masło utrzeć dodając pomału cukier puder i sok cytrynowy, a następnie po łyżce zsiadłego gęstego mleka. Część kremu odłożyć i dodać barwnik.
Ostudzony biszkopt przeciąć. Spodni krążek zwilżyć roztworem wody z cukrem i soku z cytryny, posmarować częścią kremu. Podobnie kolejną warstwę. Dla przełamania smaku można którąś z warstw zamiast kremem przełożyć dżemem np. z czarnej porzeczki. Drugi biszkopt przeciąć i zrobić kolejną warstwę. Ostatnią część biszkoptu podzielić na pół i umieścić na cieście by imitowały budę wózka. Ostrym nożem wyprofilować jego kształt. Wierzch i boki posmarować kremem. Z przygotowanej wcześniej galaretki wyciąć szybkę i przykleić ją w odpowiednim miejscu. Można również umieścić zdjęcie dziecka. Przykleić po bokach ciastka czekoladowe jako kółka. Kolorowy krem nałożyć do szprycy i wykończyć ciasto. Pisakiem cukrowym narysować elementy wózeczka i boczną plecionkę. Budę i wierzch udekorować cukrowymi kwiatkami, boki w miejscach plecionki perełkami. Patyczki do szaszłyków powciskać obustronnie w plecionkę piankową i zamontować jako rączkę wózeczka. Listkami mięty i kwiatkami piankowymi udekorować tort.
Komentarze