TORT NA CHRZCINY

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Robił wrażenie

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt (składniki na jedną porcję)
    4 jajka
    10 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szkl. mąki tortowej
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem cytrynowy:
    1,5 szkl. cukru pudru
    1 szkl. gęstego zsiadłego mleka
    1 margaryna „Kasia”
    1 masło 82 proc.
    sok z połowy cytryny

    Dekoracje:
    4 ciastka czekoladowe jako kółka
    długi warkocz piankowy+ 2 patyczki do szaszłyków
    pianki kwiatki
    perełki cukrowe
    kwiatki cukrowe
    pisaki cukrowe
    różowy barwnik spożywczy
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort na chrzciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotować wg opisu z opakowania ale z mniejszą ilością wody. Wylać na gładką płaską powierzchnię dosłownie dwumilimetrową warstwę, odstawić do zesztywnienia mocno schłodzić.
    Biszkopt- oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijać z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Dno blaszki wyłożyć papierem, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na formę. Nagrzać piekarnik. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Aby uformować kształt wózka należy upiec dwa biszkopty.
    Krem cytrynowy- wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę pokojową. Margarynę i masło utrzeć dodając pomału cukier puder i sok cytrynowy, a następnie po łyżce zsiadłego gęstego mleka. Część kremu odłożyć i dodać barwnik.
    Ostudzony biszkopt przeciąć. Spodni krążek zwilżyć roztworem wody z cukrem i soku z cytryny, posmarować częścią kremu. Podobnie kolejną warstwę. Dla przełamania smaku można którąś z warstw zamiast kremem przełożyć dżemem np. z czarnej porzeczki. Drugi biszkopt przeciąć i zrobić kolejną warstwę. Ostatnią część biszkoptu podzielić na pół i umieścić na cieście by imitowały budę wózka. Ostrym nożem wyprofilować jego kształt. Wierzch i boki posmarować kremem. Z przygotowanej wcześniej galaretki wyciąć szybkę i przykleić ją w odpowiednim miejscu. Można również umieścić zdjęcie dziecka. Przykleić po bokach ciastka czekoladowe jako kółka. Kolorowy krem nałożyć do szprycy i wykończyć ciasto. Pisakiem cukrowym narysować elementy wózeczka i boczną plecionkę. Budę i wierzch udekorować cukrowymi kwiatkami, boki w miejscach plecionki perełkami. Patyczki do szaszłyków powciskać obustronnie w plecionkę piankową i zamontować jako rączkę wózeczka. Listkami mięty i kwiatkami piankowymi udekorować tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować