Tort na 79 urodziny

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort ten zrobiłam dla dziadka który kończył 79 lat.Tort śmietankowo - serowy ( serek mascarpone ) z dodatkiem brzoskwiń i pysznego dżemu wiśniowego i dżemu brzoskwiniowego daje nie powtarzalny smak którym zachwyca sie jubilat i jego goście.

Składniki:

  • Składniki - 7 jajek 1,5 szklanki mąki tortowej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru,cukier waniliowy,szczypta soli ,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    Krem - 800 ml kremówki 30 %,400 gr .serka mascarpone,3 paczki śmietan fix,3 łyżki cukru pudru,1 dżem wiśniowy ,puszka brzoskwiń, dżem brzoskwiniowy,orzechy włoskie,ozdoby i różyczki z masy cukrowej swojej roboty.krem waniliowy Dr. Oetkera.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Tort na 79 urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm ,pieczemy 40 - 50 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
  • 2. Każdy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń,
    Krem śmietankowo -serowy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy porcjami do ubitej na sztywno śmietany krótko miksując do połączenia sie składników.
    Krem waniliowy - robimy jak na opakowaniu.
    Brzoskwinie - odsączamy i kroimy w kostkę.
    Orzechy włoskie mielimy przez maszynkę lub rozgniatamy wałkiem.
  • 3. Spodni blat smarujemy dżemem wiśniowym, , nakładamy kremu śmietankowo - serowego ,na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń przykrywamy brzoskwinie jeszcze lekko kremem nakładamy drugi blat smarujemy dżemem brzoskwiniowym ,nakładamy resztę pokrojonych brzoskwiń przykrywamy ponownie lekko kremem śmietankowo -serowym, nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy ,równamy. Cały tort smarujemy kremem waniliowym,boki tortu obsypujemy potartymi orzechami włoskimi ,dekorujemy różyczkami i ozdobami cukrowymi i resztą kremu śmietankowo -srowego. Dekorujemy według swojego uznania.

Porady

Do nasączenia blatów do soku można dodać trochę alkoholu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować