Tort " motyl " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukry i zmiksować na lśniącą, gładką masę. Następnie dodawać po jednym żółtku mieszając drewnianą łyżką. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy białkowej i wymieszać aż do połączenia składników. Masę wylać do tortownicy o wym 22cm posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec 40 min.w piekarniku rozgrzanym do 175 st.
2.Masa: masła i margarynę utrzeć w makutrze na gładką masę. Jajka ze szczyptą soli i cukrami ubić trzepaczką na gładką, puszystą masę w kąpieli wodnej. Wystudzoną masę jajeczną dodawać łyżkami do masła i utrzeć.Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać.
3.Ostudzony biszkopt przeciąć na cztery warstwy.Blaty nasączyć sokiem z cytryny połączonym z kilkoma łyżkami wody.Wierzchni blat biszkoptu włożyć do tortownicy w której się piekł i zalać galaretką rozpuszczoną w 3/4 szklanki wrzątku.Poczekać aż stężeje.
4.Każdą warstwę posmarować masą (3 łyżki masy odłożyć do posmarowania boków) w kolejności: jasna, kakaowa, jasna a górę tortu przykryć biszkoptem z galaretką.Gotowy tort przekroić na pół i odwrócić, tworząc skrzydła motyla. Skrzydła ponownie przekroić na pół, oddzielając górne od dolnych skrzydełek.Każdy bok skrzydełek posmarować jasną masą.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtoczyć w niej banana i paluszki. Paluszki wetknąć w banana tworząc czułki motyla.Banan który jest jego korpusem położyć między skrzydła tworząc całość motyla.Przed podaniem skrzydła dowolnie udekorować mms-ami kładzionymi na kleksiki z jasnej masy.
Komentarze