Tort mascarpone z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej chwilę ubijać.
- Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
- Mąkę z proszkiem przesiać prosto do jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Nie ubijać!
- Na koniec wlać napar kawy i przemieszać.
- Masę wlać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
- Piec w temp. 170 st.C przez 15 minut. Sprawdzić czy jest upieczony drewnianym patyczkiem. Wystudzić.
2.Masa serowa
- Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
- Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, chwilę ubijać mikserem.
- Dodać jogurt, wymieszać i wlać żelatynę rozpuszczoną w mikrofalówce przez 20-30 sekund.
- Biszkopt ułożyć w czystej tortownicy, zalać masą serową i wstawić do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie przygotować masę truskawkową.
3.Masa truskawkowa
- Truskawki zalać 1 szklanką wody, dodać cukier i zagotować.
- Wyjąć całe truskawki.
- Kisiel zalać odrobiną zimnej wody, wlać do truskawek i gotować aż zgęstnieje.
- Wsypać suchą żelatynę i roztrzepać aż się żelatyna rozpuści.
- Włożyć do kisielu truskawki i zagotować. Masę przestudzić.
- Wyjąć z lodówki torcik. Na wierzchu masy serowej zrobić dołki.
- Zalać masą truskawkową i wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Porady
Ciasto można przygotować na gotowych biszkoptach nasączonych mocną kawą.
W sezonie truskawkowym używamy świeżych owoców.
Komentarze