Tort Mascarpone z truskawkami

4.5 (151 ocen)

  • 25 min

Trochę lata podczas zimy czyli truskawki z masą serowo-jogurtową na kawowym biszkopcie.

  • 25 min

Składniki:

  • Biszkopt
    - 2 jajka
    - 1/3 szklanki cukru
    - 1/3 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 30 ml mocnego espresso
    Masa serowa
    - 500 g sera mascarpone
    - 500 g jogurtu greckiego
    - 3 czubate łyżki cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy
    - 4 łyżki żelatyny
    Polewa truskawkowa
    - 1 opakowanie truskawek mrożonych 450 g
    - 3 łyżki cukru
    - 2 łyżki kisielu truskawkowego bez cukru
    - 2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort mascarpone z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Mascarpone z truskawkami 1. Biszkopt
    - Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej chwilę ubijać.
    - Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
    - Mąkę z proszkiem przesiać prosto do jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Nie ubijać!
    - Na koniec wlać napar kawy i przemieszać.
    - Masę wlać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
    - Piec w temp. 170 st.C przez 15 minut. Sprawdzić czy jest upieczony drewnianym patyczkiem. Wystudzić.
  • 2. Masa serowa
    - Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
    - Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, chwilę ubijać mikserem.
    - Dodać jogurt, wymieszać i wlać żelatynę rozpuszczoną w mikrofalówce przez 20-30 sekund.
    - Biszkopt ułożyć w czystej tortownicy, zalać masą serową i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    W tym czasie przygotować masę truskawkową.
  • 3. Masa truskawkowa
    - Truskawki zalać 1 szklanką wody, dodać cukier i zagotować.
    - Wyjąć całe truskawki.
    - Kisiel zalać odrobiną zimnej wody, wlać do truskawek i gotować aż zgęstnieje.
    - Wsypać suchą żelatynę i roztrzepać aż się żelatyna rozpuści.
    - Włożyć do kisielu truskawki i zagotować. Masę przestudzić.
    - Wyjąć z lodówki torcik. Na wierzchu masy serowej zrobić dołki.
    - Zalać masą truskawkową i wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Porady

Ciasto można przygotować na gotowych biszkoptach nasączonych mocną kawą. W sezonie truskawkowym używamy świeżych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować