Tort z truskawkami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy z blatów nasączyć wodą z sokiem wiśniowym lub wodą z cytryną.
Część truskawek pokroić na małe kawałki, a resztę pozostawić na ozdobę na gorę.
2.Przygotować masę.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać serek mascarpone, cukier puder, ostudzoną galaretkę i zmiksować.
3.Do 2/3 masy dodać pokrojone truskawki, wymieszać. Obie masy wstawić do lodówki na 10min.
4.Spód biszkoptu posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego, wyłożyć część masy z truskawkami i przykryć drugim blatem biszkoptowym, także posmarowanym z obu stron dżemem truskawkowym. Wyłożyć resztą masy z truskawkami. Przykryć blatem biszkoptowym (posmarowanym dżemem). Na górę oraz boki rozetrzeć masę bez truskawek i udekorować według uznania.
Komentarze