Tort malinowo – brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Torcik wymyślony w 5 minut:) chciałam wykorzystać świeże maliny, jakie obficie rosną w moim ogrodzie oraz bardzo lubiane przeze mnie brzoskwinie:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - Biszkopt jasny: 1 sztuka
    - Biszkopt ciemny: 1 sztuka
    - śmietana kremówka 30%: 0.5 litra
    - maliny: 1 szklanka
    - brzoskwinie puszka: 1 sztuka
    - cukier puder: 2 łyżki
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - kieliszek alkoholu: 3 sztuki
    - dżem malinowy: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort malinowo – brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka + 2 łyżki mąki
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na wysmarowaną od dołu tortownice i pieczemy przez 35 minut w temp 180*
  • masa z brzoskwiniami 2. * Biszkopt ciemny:
    * 4 jajka
    * 0,5 szklanki cukru
    * 4 łyżki mąki
    * 1 łyżka kakao
    * 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto przygotowujemy analogicznie do pierwszego – ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka, a na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem oraz kakaem. Pieczemy przez pół godziny w temp 170*.
  • Masa z malinami 3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 0,5 szklance soku spod brzoskwiń. Jasny biszkopt przecinamy na pół na dolną część, namaczamy alkoholem, smarujemy dżemem, a następnie wykładamy połowę śmietankowej masy, na którą układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie (odkładamy 2-3 do dekoracji), przykrywamy ciemnym biszkoptem i smarujemy pozostałą częścią masy, którą posypujemy malinami. Całość przykrywamy górną częscią jasnego biszkoptu.
  • wnętrze tortu 4. Dekoracja tortu: kostkę dobrego masła ucieramy z 0,5 szklanki cukru pudru i 1 całym jajkiem. Masą smarujemy górę ciasta oraz zdobimy jego boki. Do dekoracji możną również użyć świeżych owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować