Tort jeżynowy

4.5 (158 ocen)

Pyszny, nie za słodki, purpurowy tort z jeżynami w roli głównej.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    1 szklanka* mąki pszennej
    1 szklanka* cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    DO NASĄCZENIA:
    1 szklanka herbaty z sokiem z cytryny i 1 łyżką cukru
    50 g jeżyn
    50 ml wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    MASA:
    350 g jeżyn
    300 ml śmietany kremówki
    100 ml jogurtu naturalnego
    cukier puder do smaku ( u mnie 3 łyżki)
    1 żelatyna na 1 litr wody + 50 ml mleka

    WIERZCH I DEKORACJA:
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    jeżyny

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Masę wylać do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć herbatą. 50 ml wody zagotować z łyżką cukru. Jeżyny zmiksować, dodać do wody. Zagęścić mąką ziemniaczaną (ugotować rzadki kisiel). Lekko ostudzić, połowę rozsmarować na biszkopcie.
  • 2. MASA: Jeżyny umyć, zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z jogurtem i zmiksowanymi jeżynami. Posłodzić. Żelatynę rozpuścić w mleku, ostudzoną dodać do masy jeżynowej, zmiksować. Połowę masy wylać na biszkopt. Przykryć drugim, który należy także nasączyć i posmarować kisielem jeżynowym. Wylać pozostałą masę. Tort wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować w połowie wody podanej na opakowaniu. Wierzch tortu udekorować jeżynami i zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować